• 22.03.2012, 09:32
Оценете
(5 глас/a)

Прототипът         
Възстановен F4F-3 от авионосеца WASP
  XF4F-2 е първият изтребител моноплан на фирмата Grumman, който за съжаление губи конкурса за нов самолет на  Военоморските сили на САЩ през 1937 г.. Той е пряк наследник на биплана F3F. Анализирайки всички недостатъци от изпитанията и след драстично модернизиране в средата на 1939 г. се появява F4F-3 и получава името Wildcat. 

          Първата серия независимо от палубното си базиране все още няма механизъм за сгъване на крилото. Приет е на въоръжение през 1940 г, но реално първите ескадрили го получават едва през януари 1941 г. До октомври същата година тези машини носят атрактивното сребристо - жълто оцветяване, сега известно като Yellow Wings. Именно екземпляр от тази серия е залегнал в основата на модела предлаган от Hobby Boss.           

Моделът

         Доскоро модели на F4F-3 се предлагаха ранен и късен в мащаб 1/32 от Trumpeter и в 1/72 от Hasegawa, като последния всъщност е F4F-4 с други декали и с инструкции за заличаване на  линиите от разшивката за сгъване на крилото и запълване на отворите за допълнителните оръдия. Моделът на Hobby Boss, който е в много тесни отношения с Trumpeter, е първият модел на ранен F4F-3 в 1/48. Първият поглед върху детайлите потвърждават подозренията че за база е взет "големият брат" от Trumpeter - отлично гравирани и подробни детайли, отлят нацяло капот, малко пресилени нитове и преекспонирана имитация на платнената обшивка.

Кутията:


Горният капак
Информационно каре  Не много голяма кутия от мек картон с горно отваряне, впечатляваща рисунка на двойка Wildcats в полет. В горният десен ъгъл е разположена информация за размерите на готовия модел (256.4x350.6 mm), броя на частите (80) и броя на платките (6), на които те са разположени. На страниците на капака наред с рисунки на предлаганите от комплекта профили има и каре с кратка информация за самолета. 

        
Съдържанието на кутията
  Независимо от неголемият си размер, след отваряне кутията е полупразна, което не е много голяма изненада предвид посочения брой части. Всички платки са прилежно опаковани индивидуано в запечатани найлонови пакетчета, Не прави изключение и листа с декалите. Освен платките с частите най-отдолу откриваме инструкцията тип диплянка и отделен лист от гланцова хартия с цветни профили на два варианта на самолета.  

Продължаваме с разопаковането ....        

 
Платка 'A'

        
Платка 'А' - общ вид
  На платка 'А' са разположени частите за фюзелажа и пропелера. При внимателно вглеждане става ясно че Trumpeter и Hobby Boss детайлно са изучили предлаганият от Tamyia модел на F4F-4, а за да избегнат проблеми с авторските права предната долна част на фюзелажа е обособена в отделен детайл. Разшивката е доста подробна, вдлъбната. Нитовете също са вдлъбнати, което е компромис с действителността в името на по-лесната работа на моделиста.          

Ето по-подробни снимки на платката от двете страни:

Пропелерът
 Дясната част на фюзелажаЛявата половина на фюзелажаДолната част"Вътрешната" страна на платкатаТова ни очаква в кабината   


Платка 'C'

        
Платка 'C' - общ вид
  На платка 'C' са разположени частите за крилото. На пръв поглед крилото изглежда правилно, несгъваемо, с отвори за четири картечници на атакуващият ръб. За съжаление крилото е направено на отделни части, като долната му половина не е хваната към фюзелажа, което ще изисква повече внимание при поставянето му за постигане на правилен ъгъл.          

Ето по-подробни снимки на платката от двете страни:

Отлична разшивка
 Долната части другото крило"Вътрешната" страна на платката   


 Платка 'F'


Платка 'F' - общ вид
Тайнственият секторскритата част  На платка 'F' са събрани почти всички останали части - двигател и двигателен отсек, подкрилни резервоари (излишни, на тройките не се използват), колесници, колелета, хоризонталното оперение, въоръжението, всичко по кабината и други дреболии. Интерес предизвиква допълнително опакованата част на платката в горния десен ъгъл, където се оказа че са поставени частите за основния колесник, които са отлети изключително фино. Двигателният отсек, който преминава в ниша на основния колесник е доста подробен като за пластмасови детайли, разбира се има и неща които предизвикват усмивка, като имитацията на верижна предавка. Самият двигател е отлят с разделени редове на цилиндрите, като имитацията на ребра е доста сполучлива. Разбира се без тел няма да се мине в процеса на работа.  С изключение на седалката детайлите по кабината изглеждат сполучливи, като за различните ранни варианти може да се наложат леки корекции. . 

 Ето по-подробни снимки на останалата част на платката от двете страни:

    


  Платка 'G1'


Платка 'G1'
  На платка 'G1' намираме само капота - отлят е като цял детайл, с правилните за версията си  подробности. 

 Платки 'H' и 'J'
        
Платка 'H' - Прозрачните детайли
  На платки 'H' и 'J' са разположени прозрачните детайли. Челното стъкло е на самостоятелна платка, останалите са заедно. Малко дебели изглеждат на пръв поглед, иначе са достатъчно прозрачни. Поради многото промени по ранните "котки" е трудно да се съди за правилността на рамката, за някои версии е коректна, за някои не съвсем.  .          


 Декалите
        
Декалите
  Декалният лист е опакован в отделен найлонов плик, като допълнително е покрит с незалепваща хартия, която даже е залепена с тиксо за картончето на декалите. Изключително старание за съхранението им от страна на Hobby Boss. Предложени са декали за два варианта на модела - F4F-3 от VF-72 от USS WASP (CV-7) - лидера на групата в период от началото на 1941 г. в типично жълтокрило оцветяване ,  и F4F-3А от VMF-111  в "неутрално сиво" оцветяване от военните игри от 1941 г. За моделистите, които имат намерение да правят вторият прототип има лека неприятна изненада - вместо F4F-3A декала е F4F-34, за съжаление на снимката не се вижда добре, понеже е в бял цвят (декал номер 15), както и факта че машината е на MARINES, а в декалите е само NAVY, т.е. за да е коректен модела ще са необходими и допълнителни декали. С първия прототип като че ли няма проблеми..          


  Профилите и инструкцията:


F4F-3 VF-72
F4F-3A VMF-111  Цветни инструкции по оцветяването, на твърда гланцова хартия. Номерата на боите са на Mr.Hobby. Инструкцията е тип "диплянка", черно-бяла. Общообразователна първа страница с черно-бяло копие на рисунката от кутията, предупредителни текстове, кратки инструкции за работа с декали. Същинските инструкции по сглобяване са групирани в пет стъпки, съчетаващи последователността на сглобяване с цветовете на отделните детайли, показани както с номера на бои, така и с имената на цветовете - на английски и китайски. Препоръката е да се проверява всеки цвят, защото има известни разминавания с действителността, като например нишите на колесника - ако за 'жълтокрилия" те наистина са "silver", то за F4F-3A те вече са "Grumman Gray". Спорен е и въпроса с интериорното зелено за кабината, което е едва при FM-1 и FM-2. Сверката с литература и снимки е много пожелателна.


Заключение

Изключително приятен модел на непредлаган досега в 1/48 самолет. За любителите на периода между двете войни това е отлично попадение.позволяващ да се направи бързо и лесно директно от кутията. Ето снимки разпространявани от Hobby Boss на готов модел:Приятен модел, точно пресъздаващ духа на епохата може да се получи и направо от кутията. Разбира се винаги може да рзвалим общото впечатление и да се развихрим с ножа и малко фотоец:
  • Сподели
Към началото