• 04.04.2012, 11:01
Оценете
(7 глас/a)

Прототипът 

           EF-111A Raven има една единствена основна задача - създаване на смущения в радиолокационните станции на противника. За основа е взет F-111А, произвеждан от General Dynamics, а разработката е възложена на Grumman, имащи богат опит със създаването на Е-1, Е-2 и ЕА-6 за NAVY. Първоначално над 40 самолета F-111А са модифицирани до EA-111A. 


F-111A Aardvark
EF-111A Raven  EF-111A имат сравнително дълъг срок на служба и вземат участие в няколко локални военни конфликта, независимо че са създадени най-вече като плашило за Варшавскич договор. През 1986 г. съпровождат над Либия бомбардировачи F-111, а по-късно през 1991 г. извършват множество бойни полети по време на операция "Пустинна буря".

           

Моделът

        На база на модела си с номер 80342 F-111A Aardvark  от 2009 г.  Hobby Boss през 2010 започват производство на модел 80352 EF-111A Raven 1/48. Поради тази си особеност отличията в двата комплекта са в замяната на една платка и липсата при Raven на платката с въоръжението. Т.е. всички суперлативи касаещи модела на F-111A са валидни и за EF-111A - изключително подробни детайли, фина разшивка, и не много груби нитове (в сравнение с предходни модели на фирмата).


Кутията:


Горният капак
  Моделът е опакован във възможно най-добрият тип кутия - с голям обем, но не много голяма по размери. Разбира се, това не е случайност, а е свързано с добрата дизайнерска работа при конструирането на платките. Кутията е с размери 480х295х110 мм, от твърд гланцов картон с горно отваряне. Отлична за съхранение на модели в процес на изработка в бъдеще.
  На горният капак са изобразени в полет EF-111A съпровождащ F-111A. Някои традиционни за фирмата надписи - името на модела на английски и китайски, мащаб, предупреждение че ако нямате 14+ години сте сбъркали с покупката. В горния десен ъгъл - размерите на готовия модел - дължина 486 мм и разпереност 400 мм при максимален ъгъл на отклонение на крилото и 203 мм при минимален такъв. 
Отстрани на кутията ще намерим кратка справка за прототипа, цветни профили за вариантите предлагани в комплекта и малко техническа информация.        
Съдържанието на кутията
  При отварянето откриваме че кутията е пълна максимално. Всички платки са опаковани в запечатани найлонови пликове, някои са самостоятелно, други по двойки. Част от детайлите (фюзелажа, прозрачните части, гумите) са поставени в допълнителна кутия, която е не по-малко впечатляваща от външната - със собствена рисунка, надпси и от доста качествен картон, с капак с горно отваряне, а вътре с преграда за две нива. В нея частите отново прилежно са защитени в найлонови пликове.
На дъното на главната кутия откриваме инструкцията - тип книжка, декалите - два листа (плюс едно малко листче) поставени в отделни найлонови пликове, както и голям лист (почти А3) със цветните профили.  

 

 Продължаваме с разопаковането на следващата страница ....        
  • Сподели
Към началото